Op bezoek bij El-Shadai

 

Na een mooie rondreis door Kenia en Uganda was daar dan eindelijk ons bezoek aan El-Shadai, de aanleiding om onze reis juist door deze landen te maken. Want wat is er mooier dan je sponsorkinderen en ‘je tweede thuis’ te bezoeken…?!

Negen jaar geleden maakte Joëlle en Tjitske voor het eerst kennis met Stephen Wante. Toen was hij een jonge man van half twintig, die zelf door zijn moeilijke kinderjaren zo bewogen was met kinderen die aan hun lot waren overgelaten, dat hij ze één voor één in huis had gehaald. Zo ontstond kindertehuis El-Shadai. Wat een b

ron van ervaring en inspiratie was het voor ons, om met deze man en deze kinderen te mogen werken! Hij had grootse plannen voor de toekomst: een eigen huis bouwen, zodat ze niet meer van de huurbaas afhankelijk waren. Het kindertehuis professionaliseren zodat het een organisatie van formaat zou worden, niet alleen voor kinderen, maar ook voor de gemeenschap. Zijn maatschappelijk kritische blik en visie om problemen bij de wortel aan te pakken. Grote dromen, en eerlijk gezegd waren wij wat sceptisch. We vonden het al heel wat dat hij voor 35 kinderen een thuis had gecreëerd, internationale vrijwilligers begeleidde en een netwerk van sponsors om zich heen had georganiseerd om dit alles mogelijk te maken...

Maar zijn droom en visie zijn werkelijkheid geworden! We troffen een nieuw El-Shadai in  vergevorderd stadium aan. Badkamer en keuken worden nog klaargemaakt en de meidenkamers moeten afgeschilderd worden, zodat de bedden en het nieuw beddengoed in gebruik genomen worden.

Er is een groot stuk tuin rondom het huis, waar een grote variatie aan groenten en fruit groeit. Een variërend dieet is letterlijk onder handbereik. De kinderen zien er dan ook gezond en blij uit en we zijn onthaald met een feestmaal uit eigen tuin! Er is vanuit onze donaties een nieuwe watertank aangeschaft, waarmee het totaal aantal op 3 watertanks komt. De oude tank die Tjitske en Joëlle in 2007 hebben achtergelaten bij hun vertrek uit El-Shadai vanuit donaties uit Nederland is nog steeds in gebruik, maar zal (vanwege wat kleine gebreken) dienst doen als irrigatietank voor de tuin.


Naast het stukje tuin binnen de poorten van het terrein van El-Shadai, is er ook nog de grote akker in het naastgelegen dorp Wanyange. Samen met Stephen hebben we daar rondgelopen en waren onder de indruk van zowel het formaat van de akker als de variëteit van de gewassen die daar groeien en de ingenieuze manier van irrigeren. Het ziet er voortreffelijk uit!


Helaas is een deel van de varkens- en kippenschuur ingestort door aanhoudende regen. Waarschijnlijk is het cement wat bij de bouw gebruikt is niet in de juiste verhouding geweest, waardoor het cement als het ware “oploste” in de regen. Tevens is onvoldoende gebruik gemaakt van draagbalken, waardoor het kon instorten. Een deel van de donaties zal worden geïnvesteerd in het herstel van de schuur, zodat daarna het varkens- en kippenproject een herstart kan maken (voor eigen consumptie en inkomstengeneratie van El-Shadai).

De vier vrouwen vrouwengroepen (Women Empowerment Program) waar Joëlle zich vanaf 2006 als maatschappelijk werkster voor heeft ingezet, bestaan nog steeds. Zelfs het microkredietsysteem wat Joëlle in 2009 heeft opgezet en waar dankzij donaties destijds € 1000 in is geïnvesteerd, functioneert nog bijna volledig! Stephen heeft het Women Empowerment Program geprofessionaliseerd, en het is nu officieel geregistreerd als microkrediet programma. Dit creëert meer verantwoordelijkheid onder de deelnemers en  maakt het juridisch mogelijk om eventuele wanbetalers aan te pakken. Mede hierdoor is het totaalbedrag zo goed als niet afgenomen! Wat heerlijk om te zien dat de inzet van 5 jaar geleden nog steeds zo’n impact heeft op het dagelijks leven van 80 vrouwen en hun gezinnen!

Mary Twamulala (foto links), de maatschappelijk werkster met wie Joëlle de groepen les gaf, doet het werk nog steeds met liefde. We waren elkaar “toevallig” op straat tegen het lijf gelopen, en hebben elkaar daarna gelukkig nog wat uitgebreider kunnen ontmoeten tijdens ons bezoek aan El-Shadai. Ook Jane Nakyalo (foto rechts) werkt nog steeds samen met Stephen, vooral op het gebied van Transforming Students Club. Deze club, die middelbare scholieren naast hun school volgen, is gericht op sociale vaardigheden, zelfredzaamheid, persoonsontwikkeling en ethiek van jonge mensen. Jane ziet tevens toe op de sponsorgelden van een aantal van ‘onze’ sponsorkinderen en het was fijn om van haar teruggekoppeld te krijgen hoe dit loopt en wat er met ons geld gebeurd. Een bevestiging dat het sponsorgeld goed terecht komt!


Stephen is in 2012 verkozen als burgemeester en hoopt in 2016 voor zijn tweede termijn opnieuw verkozen te worden. Eén van zijn speerpunten is het aanpakken van corruptie, omdat dit de maatschappij ontwricht en de verschillen tussen arm en rijk alleen maar in stand houdt, of zelfs groter maakt. Door zijn baan als burgemeester is hij veel minder in het kindertehuis, maar tegelijk zijn de meeste kinderen ook niet thuis omdat ze op een kostschool (boarding school) zitten. Ondanks dat is het wel een punt van aandacht wat we hebben besproken, maar het is aan Stephen zelf om hier zijn balans in te vinden.

Concluderend zijn we blij verrast  met hoe we El-Shadai en de andere projecten van Stephen hebben aangetroffen en heeft het ons als stichting aangemoedigd om vooral door te gaan met waar we mee bezig zijn. Een aandachtspunt hierin is en blijft  de communicatie met Stephen. Want door zijn drukke bestaan schiet het er vaak bij in om ons te informeren over de voortgang van de kinderen en ontwikkelingen in het tehuis. Dat is in het vijf jarig bestaan van Vrienden van El-Shadai altijd al een aandachtspunt geweest en zal hoogst waarschijnlijk een uitdaging blijven! Het vraagt veel geduld en begrip, maar tegelijk ook doorzettingsvermogen om de informatie te krijgen die wij nodig hebben voor onze verantwoording als stichting. We hopen daarom op geduld, begrip en doorzettingsvermogen van onze sponsors, wetende dat wij hier afhankelijk van zijn, en de situatie waar Stephen zelf mee te maken heeft kennende. En schroom niet om ons iets te vragen of op te merken wanneer daar behoefte toe is!